Kulağa ne kadar hoş geliyor dimi? Bir bebeğin okul çağına kadar annesi ile büyüyecek olması ve en önemlisi yasaların bunu desteklemesi ile iş verenlerin bu olaya karşı çıkamayacak oluşu.
4857 sayılı İş Kanununda Ocak ayında yapılan değişiklikle yürürlüğe giren ve işçiye çocuk okula başlayıncaya kadar verilmesi gereken ‘kısmi çalışma’ izninin şartları belli oldu.
Doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta olan izinlere ek olarak hepimizin bildiği ücretsiz izin süresi başlıyor.Bu süre birinci doğumda 60 gün; ikinci doğumda 120 gün ve sonraki doğumlarda 180 güne çıkıyor. Yani bu durumda Kadın işçiye ayrıca analık izninin bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin de verilebiliyor.
Bu izinlere ek olarak Anne-Baba, Çocuk okul ilk-okul çağına gelene kadar yarım zamanlı çalışabiliyor.
Örneğin haftada 6 gün 45 saat çalışılan bir iş yerin de, doğum yapan ya da evlat edinen kişi, 4 gün çalışıp, 2 gün de ilave izin yapabilecek. Kısmi çalışma yapmak için, ücretsiz iznin bitimini beklemek de gerekmiyor. Ancak işçinin kısmi çalışmaya başlamadan 1 ay önce patronuna yazılı olarak başvurması gerekiyor.
İş veren mektuba cevap vermez ise, dilekçe tarihinden itibaren veya ilk iş gününde geçerlilik sayılacak ve iş veren bunu bahane edip işten çıkartamayacak. Bence bu kısım bizim Türk şirketleri için pek uygun değil çünkü işveren bundan değilde başka bir sebebi bahane edip işten çıkarabilir yada artık “Anne ” çalıştırmaya bilir.
Burada tek ayrıntı çalışma saatlerine patron karar verecek olması. Eğer sizde çalışan Anne-Baba iseniz ve çocuğunuz henüz ilk-okul çağına gelmemişse iş yerinizin insan kaynakları departmanı ile görüşebilirsiniz.