Mart ayından sonra instagramı bir çok değişiklik ile karşılaştık. Beğeniler, görüntülenmeler, videolar, istatistikler facebook olma yolunda bir instagram artık karşımızda. Hatırlayın ilk değişiklik facebook tarafında oldu, artık zaman tünelinde paylaştıklarımız kronolojik olarak yayınlanmıyor, daha çok ilgi gören beğenilen video ve fotoğraflar ön planda.
Bu değişiklik ile ne kadar tepki çektiyse de bundan vazgeçmedi çünkü amaçları firmaları bu alanda daha fazla reklam vermeye zorlamak.
Aynı uygulamayı instagram üzerinde de yapmaya başladı. Şöyle bir bakın instagram da bazen ilk karşınıza çıkan fotoğrafın yayınlama saati 19 saat önce ya da 6-7 saat önce, yeni güncel yada saniyesinde olan paylaşımları göremiyorsunuz. Bunun nedeni artık instagram üzerinde de en çok beğenilen görüntülenen ve dikkat çeken paylaşımları üst sıralara alması. Durum böyle olunca sizin sabah paylaştığınız kahvaltı fotoğrafı gecenin bir yarısı görünebiliyor.
Yani fenomen olanı en üstte taşıyıp daha çok kişinin görmesini sağlıyor. Eğer takipçiniz az ve çok dikkat çekici bir paylaşım yapmıyorsanız beğeni ve görüntülenme çok beklemeyin derim. Bir de instagrama en çok kullanılan saatler var bu ülkeden ülkeye çok değişiyor, bizim ülkemiz için sabah-öğle ve akşam yemeği sonrası zamanlar, bu zaman dilimlerinde çok dikkat çekici bir şey paylaşmıyorsanız fenomen olan instagram kullanıcıları aktif oldukları için beğeni ve görüntülenme şansınız oldukça düşüyor. Bir saat önce paylaştığınız fotoğraf, dün akşam paylaştığınız fotoğraftan daha çok beğeni aldıysa, akşam paylaştığınız fotoğraf hemen hemen hiç görüntülen memeye başlıyor. Bu durumda artık instagram etiketleri de çok bir işe yaramıyor.
İşin özeti facebook ve instagram bunları para için yapıyor, firmalar görüntülenmek, ürünlerini duyurmak için bu sefer reklam bütçesi oluşturması gerekiyor çünkü diğer türlü pek şansları kalmıyor. Bu da ilerleyen dönemlerde daha çok sponsorlu paylaşım göreceğimiz anlamına geliyor.
We Are Social kapsamlı bir dijital raporuna göre
- Türkiye’deki aktif internet kullanıcı sayısı 46.28 milyon kişi. Yani nüfusumuzun yüzde 58’i, internete bağlı.
- Türkiye’deki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 42 milyon.
- Türkiye’deki kullanıcıların sosyal medyada bir günde geçirdikleri ortalama süre 2 saat 32 dakika. Günlük ortalama TV izleme süresi ise araştırmaya göre 2 saat 18 dakika, bu da demek oluyor ki artık televizyon ekranlarından çok, sosyal medyaya bağlıyız!
- Türkiye’deki kullanıcıların en çok kullandığı sosyal platform Facebook oldu. Onun ardından sırasıyla en çokWhatsApp, Facebook Messenger, Twitter ve Instagram‘ı kullanıyoruz.