Yazın habercisi baharın gelmesiyle birlikte bahar yorgunluğu mu yaşıyorsunuz?
Veya fazla kilolarınızdan şikayetçi ya da sürekli hasta mı oluyorsunuz?
O zaman Uzman Diyetisyen Yıldız Öztürk ile yaptığımız röportaja bir göz atın derim…

Uzman Diyetisyen Yıldız Öztürk
Bahar aylarında havaların değişmesiyle ortaya çıkan sıklıkla yorgun hissetme, kas-eklem ağrıları ve konsantrasyon problemleri yaşıyorsanız;
-Güne muhakkak kahvaltı ile başlanmalı, uyandıktan 1 saat içinde kahvaltı yapılmalıdır.
-Bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının mevsiminde taze sebze ve meyveler ile karşılanması oldukça önemlidir. Özellikle C vit kaynağı bakımından zengin yeşil yapraklı sebzeler ile antioksidan dostu kırmızı-mor renkli meyveleri tüketmek sizi enfeksiyonlara karşı koruyacaktır.
-Baharın gelmesi, günlerin uzamasıyla geciken uzun akşam yemeklerinde sağlığınız için özellikle kızartma ve ağır yemeklerden kaçınılmalı; haftada bir defa kırmızı eti, haftada en az iki defa balık tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu gıdalar yerine yumurta gibi kaliteli bir protein, aynı zamanda sindirim dostu lif kaynağı kuru baklagillerden de faydalanabilirsiniz.
-Sağlık için mucizevi yegane ata besinimiz yoğurt tüketimini arttırmak da; sizi daha sağlıklı, formda tutmanın yanısıra sindiriminiz için de tam bir bağırsak dostu olacaktır.
Yine bu dönem beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek tüketimine yönelmek sizi fazla kilolarla kurtarmaya yardımcı olacaktır.
-Günlük tüketilen su miktarınızın 10-12 su bardağı şeklinde olmasına dikkat etmeli; su tüketmekte zorlanıyorsanız; elma, nane, tarçın, karanfil gibi gıdaları suyunuza ekleyerek metabolizmanızı hızlandırabilir; rahat bir uyku uyumak, güne zinde başlamak istiyorsanız akşamları papatya çayı içebilirsiniz. Kahve, çay gibi kafeinli içecekler ile şeker içeriği yüksek asitli içecekler azaltılmalıdır.
-Gün içerisinde minik yürüyüşlerle fiziksel aktivitenizi arttırmaya özen göstermelisiniz. Açık havada yapılan bir yürüyüş ya da sabahları yapılacak 15 dakikalık egzersizler güne zinde başlamanızı sağlayacaktır.
Baharın gelmesiyle kısa zamanda kilo vermek adına yapılan mucize diyetleri uygulamadan önce, beslenmenin parmak izi gibi kişiye özgü olduğunu; bireyin, yaşına, cinsiyetine, vücut yapısı, kan bulguları ve sosyal hayatına uygun, beslenme uzmanı tarafından hazırlanan bir sağlıklı zayıflama programı uygulanmalı, en önemlisi bunun bir yaşam şekli olması amaç alınmalıdır.
Uzman Diyetisyen Yıldız Öztürk Hakkında ;
1987 yılında İstanbul’da doğdum. Lise eğitimim sonrasında, tek tercihim olan Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Anabilim dalında üniversite eğitimime başlayarak İstanbul’un ilk diyetisyen mezunlarından biri olma şansına hak kazandım. Daha sonra aynı üniversite uzmanlık eğitimimi tamamladım. Lisans eğitimim boyunca başta İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İ.Ü. Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı olmak üzere birçok eğitim ve araştırma hastanelerinde stajyer olarak görev aldım. Yaklaşık da 5 yıldır özel bir hastanede mesleki görevimi başlayarak, hem poliklinik hem de klinik alanlarında çalışmalarıma devam etmekteyim.
İnstag: yildizozturkk