Balın gerçeği nasıl anlaşılır ? Bal kaşıktan süzülürse? Bal kristalize olursa? Bal yanarsa? Bal donarsa?
Hadi gelin ilk önce bir arının ne kadar çalıştığına bakalım.
500 gr bal için 900 arının 1 gün çalışması gerekir. 450 gr bal, 17 bin arının 10 milyon çiçek dolaşmasıyla birikir. Bir arı, hayatı boyunca bir çay kaşığının sadece on ikide biri kadar bal toplayarak peteğe katkıda bulunur. Benim topladığım baldan ne olacakmış ümitsizliğine girmeden, programlanmış olduğu görevine bir ömrünü vererek çalışmak…
Türkiye’deki bal üretimi yıllık 63 bin ton. ( 2010 arıcılık raporuna göre)
Bunların çoğunu fabrikalar satın alıp çeşitli kimyasallar ile çoğaltarak günümüzdeki sofralarımıza ulaştırıyor. Evet konvansiyonel üretimlerin hepsinde katkı maddesi yüksek miktarda.
Burada hemen organik ürünler fuarındaki arıcıların söylediği söz aklıma geliyor
” bal günlük yemek için uygun değildir ( tabi gerçek olanı) sofralara gelen sadece şeker”
Peki Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ?
Çok yakın bir zamanda organik ürünler fuarında ziyarette bulundum. Özellikle arıcılar ve yumurta üretenlerle görüştüm. Bu işin organiği nasıl oluyor nasıl anlaşılır derken. Bütün arıcılardan aldığım cevap beni şok etti.
Bal yanarsa
Bal donarsa
Bal kaşıktan süzülürse
Bal boğazımı yakarsa
Bal kristalize olursa vs….. bunların hepsi hikaye çünkü istenildiği takdirde içlerine ilgili kimyasallar konularak bu varsayımların hepsini yapabiliyorlar.
Gerçek bal sadece yapılan laboratuvar ortamında anlaşılıyor. Bunu duyduktan sonra marketlerde satılan ballara karşı tüm bakış açım değişti. Her konuda olduğu gibi bu konuda da bizi kandıran üreticiler var. Ben artık ballarımı Rize ve Trabzon’dan getiriyorum ve inanın şu zamana kadar yediğim hiç bir bala benzemiyor.
Lütfen dışarıdan ambalajlı ürünler alırken bir kez daha düşünün ve arılara iyi davranın…