Selim ile birlikte öğrendim bu kelimeyi. “Kolik”
Meğer bir annenin en korkulu rüyasıymış, uykudan çığlıklarla uyanmalar, sebepsiz 1 ile 3 saat süren ağlamalar ve her gün aynı saatlerde başlayan huzursuzluk.
Doğumdan bir kaç hafta sonra başlayan haftanın 5 yada 6 günü, günde 2-3 saat süren huzursuzluk ve geçmeyen ağlama nöbetleri. Eğer bebeğinizde bu sorunlarla sık sık karşılaşıyorsanız “Kolik Bebekler Dünyasına” hoşgeldiniz.
Selim’de ilk 6 ay yaşadık bu deneyimi, hergün 19-21 saatleri arasında geçmeyen huysuzluk yada ağlamalar, gündüz belli belirsiz saatlerde aynı şekilde şikayetlerin hep devam etmesi.
Anne olarak ilk başta bu çocuk galiba aç diye düşünüp daha fazla emzirmeye / mama vermeye kalkabiliyor insan, yada “neyin var senin karnın tok, altın temiz” diye veryansın edesi geliyor. Lohusalık uykusuzluk derken birde bu bitmek bilmeyen mızmız huysuzluk ve ağlamalar insanı çileden çıkarabiliyor. Ama korkmayın geçiyor.
Ağlayan bebekleri sakinleştirme yolları;
Kolik tanısını siz koymadan önce doktorunuza danışın. Kolik bebek ağlaması açken ağlamasına benzemez, bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarının sıkar, ayaklarını karnına çeker. Karakteristik nöbet ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama gözlenir. Bebeğin yüzün de kızarma veya ağız çevresinde solukluk gözlenebilir. Ağlama bebeğin dışkı veya gaz çıkarması ile sonlanabileceği gibi tamamen yorulması ile de bitebilir.
Beslenme ve uyku düzeni ağlamayla bozulur; bebek huysuzlaşır. Meme aranan bir bebek emmeye başladıktan kısa bir süre sonra ağlayarak emmeyi bırakabilir ya da tam uykuya dalmışken birkaç dk. sonra uyanarak ağlamaya devam edebilir.
Kolik bebek aslında henüz Dünya’ya alışamayan bebektir. Yani 4. trimester dediğimiz dönemi yaşar ve hala kendini Anne karnında hisseder.
- Bebeğinizin ağladığı saatleri not alın,
- Ağladığı yada huysuzlandığı saatlerde kucağınıza alın odaları dolaşın, kulağına kısık bir sesle onu ne kadar sevdiğinizi anlatın, şarkılar söyleyin.
- Gündüzleri ağlama krizlerinde bebeğinizle dışarı çıkın,
- Yarım kundak yapıp göğsünüze alın, böylelikle kalbinizin ritmini duyacak ve aylardır bildiği tanıdığı annesinin yanında olduğu için rahatlayacaktır.
- Ağlama saatlerinden önce emzirin, altını değiştirin,
- Anason ve rezene karışımlı çaylardan verin ( bebeğin ayına göre)
- Kolik bebek müzikleri dinlettin,
- Kolik bebekler hafif ritimde sallanmayı sever, bebek arabasında sallayabilir yada evde minik bebek hamağı kullanabilirsiniz.
- Kolik bebek = Gazlı Bebek bu yüzden bebeğinize uygun bir gaz damlası kullanabilir yada günlük bebek masajı yapabilirsiniz.
Ve şunu unutmayın bu dönem geçecek ve herşey yoluna girecek. Lütfen ağlamaları huysuzları kaldıramadığınız zamanlarda bebeği güvenli bir yere bırakın ve camı açıp derin bir nefes alın…