Son yıllarda ne kadar çok duyar olduk ” Probiyotikleri“. Ev yoğurdun da var diyen var turşuda diyen var vs vs vs…. Ama şimdi sıkı durun yapılan araştırmalarda turşuda probiyotik olmadığı ispatlanmış ( doktorlardan dinlediğim)
Probiyotik Nedir?
Aslında sindirim sisteminde yaşayan en yararlı mikro organizma olup vücudun vazgeçilmezidir.
Ne Zaman Probiyotik Kullanmak Gerekir?
Bunun için aslında belirli bir süre yada zaman yok. Ama özellikle antibiyotik kullandığımız süre ve takip eden 3 hafta boyunca mutlaka kullanılmalı çünkü antibiyotik yararlı bakterileri vücudumuzdan atıyor.
Seyahate çıkmadan 1 hafta önce, gideceğiniz şehrin yada ülkenin yiyecek su ve havasına daha kolay adabte olup sindirim sorunu yaşamamız için bu dost bakterileri yanınızdan ayırmayın.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde oldukça etkili olduğunu söyleyebilirim. Selime uzun zamandır enterogermina kullanıyoruz, çok sık hastalanan bir çocuk olmasına rağmen enterogermina‘dan sonra hiç hastalanmadık işin tuhaf yani astım alerjik rahatsızlığına bile tuhaf bir şekilde iyi geldi.
Probiyotikler; sindirim etkinliğinin ve gıdalarla alınan bazı vitamin ve minerallerin emiliminin artmasını sağlayabilmektedir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olmakta ve böylece kabızlığın, iltihaplı bağırsak hastalıklarının, enfeksiyonların ve laktoz intolerasın önlenmesinde, karaciğerin ve böbreğin görev yükünün azaltılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olabilmektedir.
Probiyotik ile ilgili yanlış bilinenler
Yanlış bilgi 1: Probiyotikler yalnızca sindirim sorunu yaşayan insanlar için gerekli.
İnsanlar, Probiyotikleri geçici bir sorunu ve rahatsızlığı tedavi edebilen bir şey gibi görebiliyor.
Ancak mevcut bilgilere göre herkes için faydalı olan probiyotikler bundan fazlasını yapabiliyor.
Probiyotiklerin insanların enerji seviyesini arttırması, kilo kaybını kolaylaştırması, açlık hissini azaltması, uyku kalitesini arttırması, cilt sağlığını düzeltmesi ve daha birçok faydası tüketicilere anlatılmalı.
Yanlış bilgi 2: Tek probiyotik kaynağı yoğurt
Birçok tüketici, probiyotik alabileceği tek kaynağın yoğurt olduğunu düşünüyor.
Yoğurt, oldukça iyi bir probiyotik kaynağı olsa da yeterli mi tartışılır, bu yüzden diğer alternatifleri göz ardı etmemek, yoğurtla birlikte onlardan da faydalanmak gerekiyor.
Bunlar benim atıştırdıklarım deneyimlerim sizde eczacınıza yada doktorunuza sorabilirsiniz.
Kaynak: FAO Gıdalarda Probiyotikler