Bir annenin en zorlu sınavlarından biri. Bezli hayat en güzel hayat diyebilirsiniz, ilk başlarda… Ne zaman başlamalı? Gece bağlanmalı mı? ya dışarıda tuvaleti gelirse?
Sakın korkmayın her anne bu dönemde geçiyor tek değilsiniz. İlk başta dışarıdan gelen şu sözlere kulaklarınızı kapayın. ” aa hala bez mi tutuyorsun” “alıştır biran önce” vs vs vs
Her çocuğun saç rengi, yapısı, genetiği nasıl farklı ise kişisel gelişimi de öyledir. Siz hiç 7 yaşında bezli bir çocuk gördünüz mü? ( hastalıkların dışında) Yani telaş yapma güzel anne alışacak elbet…
Bu döneme başlarken nelere dikkat etmeli;
*Çocuğunuzun bu duruma hazır olmalı.
*Sizin sabrınız ve ona ayıracağınız özel 7 günlük bir dönem.
Hepsi bu…
1 yada 1,5 yaş itibari ile bebeğinizi tuvalette oturtmaya başlayabilirsiniz. Özellikle sabahları kalktığında ve yemeklerden sonra. Bu sadece ilişki kurma dönemi bu dönemde hemen bezi bırakmayın. Çocuğunuz bu ilişki kurmayı netleştirdiğinde. Yani bezi varken bile “anne çiş” “anne”kaka” dediğinde tuvaletinin geldiğini farkettiği bu dönemlerde artık hazır demektir.
Tek kural var! çıkarılan bez takılmaz. Eğer işler istediğiniz gibi gitmediyse yani çocuğunuz 15 gün olmuş hala çok fazla altına kaçırma durumu yada tutamama durumu varsa. Tekrar beze dönüp bir daha ki bırakma işlemi için 4 ay ara vermeniz gerekmekte. ( bunu uzmanlar özellikle vurguluyor)
Beze veda !!!
Başlamadan önce çocuğunuzla birlikte bez ile vedalaşın.
” Sen artık büyüdün ve büyüdüğün için bez takmana gerek yok. Anne-Baba gibi tuvaletin geldiğinde gidip yapabilirsin. ” şeklinde beze veda onu bu konuda cesaretlendirecektir. ( okulumuzda böyle yapılmıştı)
*İlk hafta mümkün olduğunca evden çıkmayın! uyum sağlaması için bu önemli.
*Dışarıya çıktığınızda erkek anneleri için pet şişe, kız anneler içinde portatif katlanan tuvaletler var onları tavsiye ederim.
*Evinizde lazımlık kullanmak yerine, tuvalet kapağı kullanmanız onun dışarıdaki ortamlarda da daha rahat yapmasına aynı zamanda büyüdüğüne inanmasına yardımcı olacaktır.
İlk Gün;
*Sabah kalktığında onun size söylemesini beklemeden kucağınıza alın ve tuvalete götürün, genelde sabah tam uyanamadıkları için altına kaçırabilirler.
*Tuvalet öz bakım kartları oluşturun. Sabah kalktığımızda ilk önce tuvalete gideriz, ellerimizi yüzümüzü yıkarız ve dişlerimizi fırçalarız. Örnek fotoğrafı a4 çıkartıp tuvaletin yanına asabilirsiniz. Çocuklarda görsel hafızaları çok iyidir, bu nedenle bu tarz ev kulları yada öz bakım kartlarını onun görebileceği yerlere asarsanız eğer, görüp hatırlamasına yardımcı olursunuz.
*Yemekten sonra tekrar tuvaleti olup olmadığını sorgulayın, ilk 1-2 gün kaç saat ara ile tuvaleti geldiğini tam anlamak için 2 saat ara ile sorabilirsiniz.
*Gün içerisinde altına kaçırırsa sakın kızmayın suratınızı asmayın “Sanırım oyuna daldın ve çişini söylemeyi unuttun, sorun değil çişin gelirse söyle olur mu” sarılın öpün. Bu onun kendisinin iyi hissetmesini sağlayacaktır.
*İlk günlerde büyük tuvaletini yapmaktan çekinebilir, bunu birlikte deneyin, sizde yanına oturun ve ıkınmasına yardımcı olun.
*Akşam uykusunda, uyumadan önce tuvalete götürün ve yatağa yatmadan önce bez bağlayın,
” şimdi bez bağlıyorum, çünkü gece uyuduğun için çişini söylemeyi unutabilirsin, bu yüzden şimdi bağlıyorum ama çişin gelirse yinede söyle bana” bu tarz yaklaşımlar ona güven verecektir.
*Tuvalet eğitiminde çocuğunuz için yardımcı kitap kesinlikle tavsiye ederim, Kız ve erkek çocuklar için ayrı ayrı
*Eğer gerekirse her tuvaletini yaptığında (belirli bir dönem) sevdiği bir etiket yada eline gülen yüz damgası vurabilirsiniz. Fisher price bununla ilgili bir uygulaması;
*Unutmayın ne olursa olsun kızmak-sinirlenmek-bağırmak yok!
İlk eğitimde başarılı olacaksınız diye bir kural yok, Selim ilk hazır olduğunu hissettiğimiz ve kendisininde çok istediği bir dönemde bezi bıraktık 18 aylıktı, ancak çok uzun sürdü ve inanılmaz üzüldü, her çişini kaçırdığında pişmanlık hissediyordu. Bizde bunu başka bir döneme erteledik, 5 ay sonra kendisi bir sabah kalktı ve ben bez istemiyorum dedi, bıraktı.
Şaka gibi gelmişti bana, nasıl yani o kadar uğraştım olmadı, ama şimdi kendi isteği ile bıraktı…
En başta dediğim gibi çocuğunuzun gerçekten hazır olması çok ama çok önemli, yoksa bu dönemde ona uyguladığımız baskı farklı duygusal çöküşlere sebep olabiliyor.
Evet hala arada bir bize tavır aldığında yada istemediği bir düzen değişikliğinde altına kaçırıyor, sırf dikkat çekmek için. Çocuğunuza her zaman kulak verin, onu en iyi siz tanırsınız.
Ev Kuralları ile ilgili diğer yazım