Aslında hamileyken başladım selimle iletişime geçmeye, hergün ne yapıyorsam anlatıyordum, sonra müzikler dinletmeye başladım. Bazen sahile iner denizen mavisinden güneşin güzelliğinden martılardan bahsederdim tabi bide onunla buralarda neler yapıcağımızı.
Doğum sonra, ilk günlerde en çok yaptığım şey onun tenine dokunmak, sevmek ve göz teması kurmak oldu. Tabi bide sesizce kullağına niniler söylemek. Selim büyüdükçe yaptığımız aktiviteler renk değiştirdi, hareketlendi. Evet kendimce evde birşeyler yapıyordum, ama daha fazla neler yapabilirdim, bebeğime nasıl faydalı olabilirdim. Bunun için hafta sonu kitapçıda birkaç kitap bakarken “Mikado” yayınlarının “Çocuğunuzla Eğlenceli Aktiviteler” kitabını gördüm. Biraz inceledikten sonra almaya karar verdim.
Size biraz kitaptan bahsetmek istiyorum.
Kitabın kapağında “Çocuklarda Fonolojik Farkındalığı Artırmanın Yolları” yazıyordu, peki nedir bu Fonolojik farkındalık, hemen biraz araştırdım,
“Sesbilimsel (fonolojik) farkındalık; okuma-yazma ile güçlü bir ilişkisi olan, gelişen ve sözcüğü oluşturan sesleri tanıma, ayırma, manipüle etme ve ortak seslerden oluşan sözcükleri fark etme görevleri ile ilgili bir beceridir.
Araştırmalar okuma problemi yaşayan çocukların erken teşhisinde sesbilimsel farkındalık becerisinin önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Başka bir deyişle sesbilimsel farkındalık becerilerinde bazı problemler yaşayan çocuklar okumada da problemler yaşamaktadır. Yeterli derecede sesbilimsel farkındalık becerisine sahip olmayan çocuk, sözcükleri okumak için sesleri harmanlayamayacaktır. Bu beceri sesbilimsel farkındalık ile açıklanmaktadır. Okuma problemi yaşayan çocuklar sesbilimsel farkındalığın birçok görevini yerine getiremezler. Bu çocuklar ilk sesi ve son sesi benzeyen sözcükleri diğer çocuklara göre daha güç fark ederler. Ayrıca konuşulan kelimelerin parçalardan oluştuğunu anlayamamaktadırlar ve bu parçaların yazılı dildeki karşılıklarını da keşfedememektedirler. Sesbilimsel farkındalığın bu görevlerinde zorluk yaşayan çocukların okuma problemleri de yaşamaları sesbilimsel farkındalığın okuma becerisinde yaşanan problemlerin belirleyicisi olduğunu da ortaya koyar.” (Torgesen ve Wagner, 1998; Phillips, Menchetti ve Lonigan, 2008; Olofsson ve Niedersoe, 1999; Ege, 2006).
Ve bu kitabı bulduğum için kendimi birkez daha şanslı hissettim, aslında serinin 4 yaş aralığı var,
*Doğumdan 20 aylığa kadar olan bebekler için,
*Yürüme Dönemi çocuklar için 16’tan -36 aylığa kadar
*Okul öncesi çocuklar için 30-50 aylığa kadar
*İlkokul hazırlık dönemi çocuklar için 40-60 aylığa kadar,
Mikado Yayınları hakkında geniş bilgi için tık tık
Şimdi sıra süprizimde sizde bebeğiniz/çocuğunuzla eğlenceli aktiviteler yapıp bu güzel kitaplardan 1 tanesine sahip olmak istiyorsanız,
*Bloğumu takipe almanız (zorunlu)
* twitter Enise_Burada takibe alıp facebookta annesinin prensi’yi beğenmek (zorunlu)
*çekilişi “kendi bloğunda” yayınlayanlar “ekstra 3 çekiliş hakkı” elde ediyor.
*çekilişi “twitter” da duyuran, RT edenler “ekstra 3 çekiliş hakkı” elde ediyor.
hepsini yaptıysanız “10 çekiliş” hakkı sizin.
bunları yaptıktan sonra yorum kısmına “detayları ve mailinizi bırakırsanız, birde “işlem tamam” derseniz, çok sevinirim…
Tuncaymelek ozdemir adi ile Blogunuzu izlemeye aldim.f ac ebook sayfanizi melek bilgicli ozdemir olarak begendim,sartlar tamam.insallah cikar.sevgiler..
Twitter’da takip,retweet, facebook’da beğeni, blogda yayın, blogu takip tüm işlem adımları tamam. Burcu Avcı mommyslifetime.blogspot.com mommyslifetime@gmail.com Sayfama izleyici olarak da katılırsanız çok mutlu olurum. Sevgiler
Hepinize çok teşekkür ederiz, kazanan izleyicimiz “Pervin” çocuğunun ayını, adını adres ve telefon bilgilerini annesininprensi@gmail.com adresine bekliyoruz.