Yıllarca evde yoğurt yapan bir annenin kızı olarak evlendikten sonra bile bu geleneğe devam ettim. Dışarıdan hazır yoğurt yiyebilen biri değilim, tatları inanılmaz farklı geliyor ve çokta sağlıklı olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Sonuçta içine kimyasal karıştırılırmış ürünler ne kadar zararsız olabilir ki?
Gelelim probiyotikli yoğurt tarifine ;
Probiyotikler, ağız yolu ile yeterli miktarda alındığında sindirim sistemine ulaşarak kişinin sağlığını olumlu yönde etkileyen yararlı mikro-organizmalardır. Bu mikroorganizmalar barsak florasında dengeyi düzenleyerek kişinin sağlığını olumlu yönde etkilerler. Aslında her antibiyotik kullanımında bağırsaklardaki yararlı bakterilerde dışarı atmış oluruz, özellikle antibiyotik kullanıldığı dönemde probiyotik tüketimine özen göstermek gerekir.
Probiyotikli Yoğurt için eczanemizden güvenle alabileceğiniz probiyotik toz yada damla ile başlıyoruz.
1 litre sütünüzü ( açık yada şişe süt, kutulu sütlerde yoğurt tutmuyor, ben güvendiğim bir yerden açık süt alıyorum) 15 dakika kaynatıyoruz daha sonra ılık oluncaya kadar yani serçe parmağımla ile sütü kontrol ediyorum eğer içinde 5 sn dayanabiliyorsa bu sıcaklık ideal sıcaklıktır. ( ben dışarıdan süt aldığım için 15 dakika kaynatıyorum)
Not: Yoğurdumu özellikle kavanoz’da yapıyorum daha sert olması için.

probiyotikli yoğurt
Ilıyan sütün içerisine tahta kaşık ile bir yemek kaşığı kadar yoğurt ve ardından probiyotik tozumu ilave ediyorum. Hap şeklinde aldıysanız havanda döküp ekleyebilirsiniz yada kapsül ise için açıp süte ekleyebilirsiniz.
Daha sonra 1 kere karıştırıyorum ve ardından ağzını streç film ile geçip bir battaniye’ye sarıyorum, 1 gece uykuya yatırdıktan sonra hiç dokunmadan buzdolabına alıyorum burada 2-3 saat beklemesiyle probiyotikli yoğurdum hazır. Bir sonraki yoğurt mayalama işlemi için 1 kaşık yoğurt ayırmayı unutmayın.
Eğer Yoğurt Mayası Yoksa
Güvendiğiniz bir markanın hazır yoğurdunu alın ve bununla mayalayın sürekli mayaladığınız yoğurdu kullanırsanız eğer bir süre sonra nefis bir yoğurt mayası elde etmiş olacaksınız.
Unutmayın, bağırsaklar vücudun 2. beynidir, sadece sindirim içinde değil aynı zamanda bağışıklık sistemimizin en büyük organıdır. Bağırsaklarımız sahip olduğu faydalı bakteriler ile sağlığımı koruyorlar.
Afiyet olsun….