Anne Babanın en çok korktuğu durum dur bu. Şurup mu versem, fitil mi ? yoksa sirkeli su mu ? duş iyi gelir mi ? hastaneye mi gitmeli ? Ateş anında insanın tamamen aklı karışıyor çünkü tek korkusu “havale”… Peki ne zaman ateş düşürücü vermeli ? Ne kadar evde beklemeli ? Yada nasıl müdahale etmeli ?
Geçenlerde yine ateşli bir hastalık dönemi geçirdik, selimin bebekliğinden bu yana geçirdiği 2 rahatsızlık var krup ve viral. Çok şükür henüz antibiyotik kullanmadık. Selim ateş konusunda dirençli bir çocuk bu yüzden 38,5 olmadan ateş düşürücü vermiyorum. Ateşi çıkmaya başladığı anda evin ısısını düşürüyorum 15 dakika ara ile ateşini ölçüyorum ve bol su içmesini sağlıyorum. Çıkmaya devam ediyorsa hemen ılık bir duş yapıyoruz.
Eğer sizinde çocuğunuz ateşi çıktığında kendinden geçmiyor, iyi halde ve iletişim kuruyorsa ateşi 38,5 olana kadar ateş düşürücü vermeyin. ( doktorumuzun tavsiyesi) Tabi ailede havale geçmişi varsa buna daha özen gösterilmeli. Avrupa da ilaç verme sınırı 39,5 . Çocuğun ateşi 39,5 değilse asla ateş düşürücü verilmiyor. Vücudun savaşmasına izin veriliyor. Türkiye’de biz anneler olarak daha panik olduğumuz için sınır 38,5.
Doktorumuza çok güveniyorum doğumdan sonra 3. doktorumuz diyebilirim. Benim için ilaçtan yana olmayan bir doktor olması ilgilenmesi daha da önemlisi aradığımda ulaşabildiğim biri olmalı çok şükür doktorumuzu bulduk.
Doktorumuza Ateş konusunda özellikle sordum, Ateş nedir ? Ne zaman müdahale edilmeli diye ?
Şöyle bir açıklama yaptı, eğer çocuğun genel durumu iyi iletişim halinde ve ailede havale öyküsü yoksa 38,5 olana kadar ateş düşürücü ilaç-fitil verilmemeli. Çünkü ateşin çıkması demek vücudun savaştığı anlamına geliyor yani aslında iyi bir şey. Ancak ateş 39-40 ve üzerine çıkıyorsa işte burada acil müdahale gerekli çünkü artık hücrelere zarar veriyor anlamına geliyor. Tam aksi 37-38 arasında gereksiz ilaç verilmesi ( çocuğun genel durumu iyi ise) vücudun mikropla savaşmasını önlüyor ve mikrop hızla yayılıyor. Bizler bu konuda bazen çok aceleci davranıyoruz ama çocuğumuzun sağlığı için daha temkinli davranmamız şart.
Peki evde doğal neler yapılabilir ?
*Evin ısısı düşürülmeli,
*ince kıyafetler yada sadece atlet-badi ile bırakılmalı,
*bol sıvı tüketmesi için teşvik edilmeli,
*ılık bir duş aldırılmalı,
*özellikle koltuk altı, diz kapak altı ve ayak tabanına ılık kompleks uygulanmalı ,
*ateş çok hızlı yükselebilir bu yüzden mutlaka uyumadan başında nöbetçi kalıp sıklıkla ateş ölçülmeli,
*Ateş düşürücü ve fitil arasında 3 saat olmalı, mutlaka doktoru ile irtibat halinde olunmalı,
*Ateş düşürücü verilmesine rağmen 40 dereceden düşmüyorsa doktorla iletişime geçip birlikte değerlendirmeli
Ateşliyken Sakın Yapmayın ;
*Sirkeli-Kolonyalı su asla kullanmayın, damarları büzüştürüp hızlı ateş düşürüp aynı hızla çıkardığı için havale riskini arttırıyor.
*Asla buz-soğuk su kompleksi kullanmayın, banyosunu ılık su ile almasını sağlayın.
Unutmayın her ateş hastalık habercisi değildir. Çoğu zaman sebepsiz ateşlenmeler gözlemlenebilir. Ateşe eşlik eden öksürük, kusma vb durumlar yoksa panik yapmayın. Sadece ateşi kontrol altına alın ve doktoru ile iletişim halinde olun. Ve her şeyden önce panik olmayın, sakin olun… Çocuklarınızın sağlıkla büyümesi dileğiyle….
Not: lütfen doktorunuzla birlikte hareket edin.
anne burada,ergonomik kanguru,baby sling,bebek giyim,emzirme ürünleri,oyuncak,bebek beslenme,catbirdbaby,mobywrap,kehribar,şekilli sabun,ergo baby,bebek taşıma,wrap sling,sling,baba sling,ahşap,oyuncak,eğitici oyuncak,playcorn,plantoys,organik gıda,pikkolo baby carrier,pikkolo kanguru,catbirdbaby kanguru,moby wrap,mobywrap sling,kehribar kolye,kehribar bileklik,kehribar bebek diş kolyesi