Çocuklarda ishal tanımı yetişkinlerden farklıdır. Çocukların kakaları yiyeceklerle doğrudan ilişkili olabilmekte ve günlük değişiklikler göstermektedir.Eğer kaka her zamankinden miktar olarak fazla, kıvam olarak daha sulu ve rengi değişikse ishal teşhisi konulabilir. İshale kusma ve ateş eşlik edebilir. Özellikle kusmanın’da eşlik ettiği ishallerde, sıvı alımı zor olacağından bu bebeklerde daha yakından izlenmelidir. Ateş ve kusma, doktorun kontrol etmesi gereken bulgulardır. Mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidip tetkiklerin yapılması aşırı sıvı kaybı durumunda ise doktor kontrolünde hastanede yatış yapılabilmektedir.
İshallerde tedavi gayta tahliline göre yapılır. Doktorunuz probiyotik içeren gıdalar önerebilir. Antibiyotik ve diğer ilaçların, uygun tetkiklerle kontrol edilmeden kullanılmaması gerekir. İshal kesici olarak nitelendirilen bazı ilaçların ise çocuklarda kullanılması ölümcül sonuçlara yol açabilir.
İshal durumunda beslenmeye ve anne sütüne devam edilmeli mutlaka su alımına dikkat edilmelidir. Çok şekerli ve yağlı yiyeceklerin kısıtlandığı ishallerde gıda alımında kısıtlamaya gidilmemeli, ancak ishal uzun ve şiddetli ise daha yoğun ve kısıtlı bir diyet uygulamasına geçilmelidir. Muz, ayran, havuç suyu, patates püresi ve pilav gibi gıdalar çocukların yaşına/alerji durumuna göre verilebilir.
Rota Virüsü Enfeksiyonu;
Rota virüsü çocuklarda ateş, ishal ve kusmaya neden olabilen bir virüstür. Çocuklar 4-5 yaşına gelene kadar Rota virüsü enfeksiyonunu toplamda birkaç kez geçirebilir.
İlk geçirilen rota virüsü enfeksiyonu, hızlı sıvı kaybı yapabilmesi ve beslenme dengesini bozabilmesi nedeniyle özellikle küçük yaş çocuklarda risk taşımaktadır. 1 yaşın altında enfeksiyona yakalanan çocukların hastaneye yatış oranı yüksektir.
İlk enfeskiyondan sonrakiler daha hafif atlatılır. Bazen hiçbir belirti ve bulgu vermeden geçebilir. Rota virüsü aşısının kullanılmasıyla birlikte hastaneye yatma oranı azalmıştır. Aşı hastalıkların daha hafif geçirilmesini sağlayabilir ama rota virüsü enfeksiyonu geçirmekten tamamen korumaz.
Not: Buraya kadar olan bölüm Uzm.Dr.Cengizhan Elmas / Prof.Dr.A Murat Tuncerin Bebeğimi Büyütürken adlı kitabından alıntı yapılmıştır.
Selim rota aşısını yapılmasına rağmen doktorlarında dediği gibi hastalığı hafif şekilde atlattı. 3 gün kusma ve hastanede sıvı takviyesi ile. İlk günlerde anlamadık, çünkü ateş yok, ishal yok… Sadece üşüttü zannettik ancak kusma devam edip su bile içemez hale gelince, hastaneye yattık. Hastanede yattığımız süre boyunca ishal yada ateş olmadı, gayta testi ile teşhis konuldu. “Rota”
5 günde tamamen atlattık normal hayatımıza döndük. Ama sizde benim yanıldığım gibi yanılmayın. Rota virüsü demek, ishal yada ateş yapacak diye bir gerçeği yok. Selim aşı olduğu için bu durumu sadece kusma ile atlattı. Lütfen bu anlamda duyarlı olun ve çocuğunuza aşısını yaptırın. Yaptırmayanlar yüzünden bu virüs ortalıkta daha sık dolaşmaya neden olacak.