Annenin birinci görevi bebeğini doyurmaktır, bu doğduğunda başlar ve sanırım yaşadığı sürece devam eder. Sütüm yetti, yetmedi, emdi emmedi derken ek gıda serüveni başlar. Herkes paylaşır benim kızım/oğlum bugün şöyle çorba içti, böyle sebze yedi, yoğurda bayılıyor,köftesinisi kendisi yedi vs vs vs. Paylaşımları taktir ediyorum bende yediği dönemlerde heyecanla paylaşıyorum 🙂 Her iştahlı bebek-çocuk bile zaman gelir yemek yememeye başlar, üzülmeyin yani tek değilsiniz.
Bide şu konuyu bir açalım iştahsız mı ? yemek mi yemiyor ?
Selim son zamanlarda yemek yemiyor iştahsız diyemem yemek dışında ne bulsa götürüyor. Evet hasta olup ağzına hiç bir şey almadığı dönemlerde oldu işte bu dönemlerde iştahsızdı. Bir çok düzenine pardon düzensizliğine alıştım. Sanmayın benim oğlumda yiyen bir bebek… Asla olmadı hep yedirilen bir bebek oldu. Ek gıdaya ilk başladığımda yemek saatlerini aman oyun sanmasın aman şöyle olmasın diye sanki büyük bir çocuğa yemek yediriyormuş gibi kitaplara uymaya çalışıyordum. Tabi ki öyle olmadı yani herşey o kitaplarda okuduğumuz model çocuklar gibi değil. Her yemek seansımız bir etkinlik yada eğlence ile birleşti. İlk zamanlar dolduruyordum tabağını tabi tabak bitmiyordu ve ben sinir küpü oluyordum sonraları tabağa koyduğum porsiyonları 2 yemek kaşığı yada 3 yemek kaşığı gibi küçük parçalar haline getirdim. Tabağı bitince ilk önce anne olarak ben tatmin oluyordum sonra selim.
Sizde porsiyonları küçültün unutmayın her bebeğin doğum kilosu gelişimi ve genetiği damak tadı farklıdır. Zorlamayın ve sabırlı olun.
İştahsızlık dönemlerinde neler yapmalı ;
*En sevdiği yemekleri yapın, yeter ki bu dönem geçsin. Örneğin; Selim patates kızarmasını çok seviyor ( fırında yağlı kağıtta ) iştahsızlık dönemlerinde patates yapıyorum yada sevdiği bir bisküviyi veriyorum.
* Meşhur çörek otu kürümü uyguluyorum. 1 tatlı kaşığı soğuk pres keçiboynuzu pekmezi içine 1 çay kaşığı ucuyla un şekline getirilmiş çörek otunu ekliyorum ve her sabah iştahı açılana kadar devam ediyorum. ( bu kürü 15 gün ara ile tekrarlıyorum kış boyunca hastalıklardan da koruyor)
*Eğer diş dönemi yada büyüme atağı dönemi değilse yada rahatsızlığı yoksa, gün içinde bol koşturmalı eforlu etkinlikler yapıyoruz. Evet çok yoruluyor buda acıkmasına sebep oluyor. Özellikle kış yağmur demeden hergün yapacağınız 30 dakikalık yürüyüş hem size hem bebeğinize çok iyi gelecektir.
*Suda vakit geçirmeyi seviyorsa duşta bol bol vakit geçirin.
*Uzun süren iştahsızlık sorunlarında ve buna eşlik eden kilo kaybı sorunlarında lütfen doktorunuza başvurun, size doktorunuzun önereceği vitamin ve damlaları kullanın. Hergün boşyere asla vitamin-damla kullanmayın.
Yemek yememe dönemi ise ;
Selim 2 yaş sendromu ile birlikte yemek yememe, olmadı kendim yiyeceğim dönemleri başladı. Kahvaltı ettirmek çok çok zor. Peynirmiş balmış yumurtaymış yemiyor. Krep, Omlet, fırında kaşarlı ekmek, tost ve buna benzer menülerle yedirebiliyorum. son 2 haftadır da öğle yemeği yada akşam yemeği yemek istemiyor. Tek derdi patates, çubuk, bisküvi falan. Peki bu dönemler için neler yapıyorum.
* Sevdiği yemekler ile benim istediğim gıdaları karıştırıyorum. Örneğin patates seviyor diye patatesli omlet, Pilav çok seviyor diye, kerevizli kuzu etli pilav, yada 1 kaşık pilav 1 tane çubuk. Her şey bu dönemde pazarlık oluyor. Evet hiç hoş değil böyle alışmasını istemiyorum. Ama biliyorum ki bu dönemde geçecek. Aç bırakmak bence çözüm değil ayrıca mantıklıda değil. Eskiden sabah kahvaltısını hemen ederdi bu aralar kalktıktan 2 saat sonra ediyor. O acıktım diyene kadar yemeğin lafını bile etmiyorum. Yemek sırasında istediği ve severek seyrettiği bir çizgi film açıyorum yada su ile doldur boşalt oynamasına izin veriyorum. Son 2 gündür akşam yemekleri için anneme götürüyorum. Bazen sırf bana inadından nazından yemiyor. Ama başka biryerde bitiriyor tabağını. Eğer imkanınız varsa arada bir komşunuz,teyzesi,ananesi, babaannesi yedirsin bırakın onlara, hem o saati siz bir kahve ile keyifle geçirin hemde o stresiniz çocuğunuza yansımadan oda yemek yesin. Deneyin göreceksiniz.
Önceden kızardım yemek yemediği zamanlar sinirlenir ağlardım şimdi düşünüyorum da biz bile her sabah kahvaltı etmekten sıkılıyoruz, çoğu zaman en sevdiğimiz yemekleri bile canımız istemiyor. Artık onlarda birer birey ve bu şekilde zaman zaman istmemesi yememesi normal. Keyfi yerindeyse gülüyor oynuyorsa sağlığı açısından bir sıkıntı yoksa bazen günde 1 öğün yiyebilir. Ne ! Nasıl ? demeyin sakın onlarda birer birey artık ve kendi kararları var.
Kreş, Oyun grubu yada bir arkadaş bile çoğu zaman yemek yemesine yardımcı oluyor. Böyle ortamlarda bulunmaktan çekinmeyin.
Bırakın çoğu zaman kendisi yesin, döksün, yarısı yere yarısı ağzına gitsin, ama inanın daha fazla keyif alacak.
Unutmayın ne kadar yediği değil ne yediği önemli 1 kaşık bile olsa değeri var inanın.
Birlikte yemek yapın karıştırsın tabağa koysun, teşvik edin.
Ve unutmayın tekrar tekrar söylüyorum herşey için kalıplaşmış yöntemler vardır, uyku-emme-tuvalet, sizin bebeğinize hangisi uygunsa o kalıbı alın ve bebeğinize göre geliştirin. İlla o kitaplardaki çocuklar gibi olmak zorunda değil bebeğiniz. O sizin bebeğiniz sizin çocuğunuz size özel, doğum kilosu, genetiği herşeyi farklı asla başka çocuklar la kıyaslamayın ve zamana bırakın…
anne burada,ergonomik kanguru,baby sling,bebek giyim,emzirme ürünleri,oyuncak,bebek beslenme,catbirdbaby,mobywrap,kehribar,şekilli sabun,ergo baby,bebek taşıma,wrap sling,sling,baba sling,ahşap,oyuncak,eğitici oyuncak,playcorn,plantoys,organik gıda,pikkolo baby carrier,pikkolo kanguru,catbirdbaby kanguru,moby wrap,mobywrap sling,kehribar kolye,kehribar bileklik,kehribar bebek diş kolyesi